0

Hvor mye strøm bruker ditt massasjebad?

Massasjebad og strømforbruk


Som alt annet som er koblet til strømnettet, så bruker naturligvis også et massasjebad noe strøm,

men hvor mye strøm må du regne med at et massasjebad bruker i løpet av et år?


De aller fleste massasjebad som selges i Norge i dag er isolert for å passe inn i et nordisk klima.                                          Det gjelder naturligvis også alle bad vi selger. Våre bad er isolert etter R-10 Full Insulation Technology.


En enkel måte å forklare dette på er å si at badene er isolert etter det som kalles «Thermosprinsippet», dvs at selve akrylen er isolert på undersiden og alle sidevegger, hjørner og bunn er ekstra isolert. Pumpene i badet avgir varme ved bruk og denne varmen blir effektivt utnyttet inne i badet, ref bilde i Fig 1.                                                                                            Denne måten å isolere massasjebad på gjør badene svært energieffektive og strømbesparende!


Fig 1


Strømforbruk

Strømforbruket på et massasjebad avhenger naturligvis av flere faktorer:

  • Plassering av selve badet
  • Omgivelsestemperatur i området der badet står
  • Størrelse på badet og vannvolum
  • Hvor ofte og lenge badet brukes
  • Vanntemperatur i badet


I Norge så bruker de fleste nye massasjebad i gjennomsnitt mellom 2 500 og 3 500 kW/t pr år, alt avhenger av faktorene nevnt over her.

Hvis vi regner på et massasjebad med et gjennomsnittlig forbruk på 3 000 kW/t pr år og bruker gjennomsnittlig strømpriser siste 5 år (2017 – 2021), så vil det gi en månedlig strømkostnad på ca 260 – 270 kroner.

Dette er total pris inkludert kraft, nettleie, avgifter og mva.

Vi presiserer at det naturligvis er en forskjell om massasjebadet står plassert på en typisk fjellhytte med lave vintertemperaturer, eller om det står i lavlandet.


Kilder: Strom.no - Norgesenergi.no – Fjordkraft.no


 

Redusere strømforbruk

Du har jo et massasjebad for å nyte det og det betyr at vannet må ha en viss temperatur for at det skal kjennes behagelig, men det er allikevel flere ting som kan gjøres for å redusere strømkostnaden på et massasjebad:

  • Redusere vanntemperatur når badet ikke brukes.
  • Benytte ekstra vintertrekk.
  • Godt isolert thermolokk.
  • Ekstra isolasjon under badet.
  • Redusere antall timer sirkulasjonspumpen skal gå i døgnet i de perioder badet ikke blir brukt.


Redusere vanntemperatur når badet ikke brukes – Betjeningspanel / WiFi

På alle våre bad er det mulig å velge flere forskjellige innstillinger som styrer filtrering og temperatur. Dette står nærmere beskrevet i bruksanvisningen som følger med badet, men du kan f.eks. velge en økonomi innstilling som gjør at badet automatisk senker temperaturen i vannet i ukedagene og øker denne automatisk igjen når helgen kommer.

Dersom det er installert WiFi i badet, så kan man fjernstyre alle badets funksjoner via en app på tlf og du kan enkelt senke og øke temperaturen på badet uten å være fysisk i nærheten av badet. Dette er særlig aktuelt på bad som står på hytta. Da senker du temperaturen når du drar og setter denne opp igjen dagen før du kommer på hytta igjen. Da kommer du frem til 40 graders deilig varmt vann og har spart strøm i mellomtiden!

 

Benytte ekstra vintertrekk.

Det følger med et ekstra isolert vintertrekk til alle våre bad. Dette trekket dekker hele badet og går helt ned til bunnen av badet. Det beskytter veldig godt mot vær og vind, og gjør at ikke kald vind blåser direkte inn på massasjebadet.                  Vi anbefaler absolutt å bruke dette trekket, og spesielt på vår-sommer-høst da temperaturene er noe lavere.


Isolert thermolokk.

Thermolokkene som følger med våre bad har en tykkelse på 11 cm og de sørger effektivt for at ikke varmen slippes ut, eller kulden slippes inn i badet.


Alle lokk til massasjebad har en noe kortere levetid enn selve badet og må byttes ut etter 6 – 7 år.   

Vi anbefaler da å kjøpe et originalt lokk tilbake og ikke velge et tynnere og dårligere isolert lokk.


Ekstra isolasjon under badet.

Selv om bunnen på badet har ekstra isolasjon, så kan det allikevel være en god ide å sette badet på isolasjonsplater ala Styrofoam / Jacofoam plater. Dette er plater med svært god isolerende effekt, og de tåler godt tyngden av badet uten å miste sin isolerende evne.


Redusere tid på sirkulasjonspumpen.

Sirkulasjonspumpen i et massasjebad sørger for at alt vannet blir sirkulert gjennom filter, UV og varmekolbe.

Pumpen vil naturligvis gå så lenge temperaturen i vannet er lavere enn den innstilte temperaturen slik at vannet oppnår ønsket temperatur. Vi anbefaler imidlertid at sirkulasjonspumpen går et fast antall timer pr døgn uavhengig av om vannet skal varmes eller ikke, for å sørge for tilstrekkelig filtrering og rensing. På alle våre bad så er det 2 filtrerings-sykluser pr døgn som må stilles inn på betjeningspanelet. De kalles Filt 1 og Filt 2. Vi setter normalt disse filtreringsperiodene til å vare

5-6 timer pr gang slik at badet har filtrering 10-12 timer pr døgn. I tillegg kommer tiden sirkulasjonspumpen går utenom dette dersom temperaturen i vannet faller under innstilt nivå.

Dersom badet ikke skal brukes over en tid anbefaler vi at man reduserer tiden sirkulasjonspumpen skal gå pr døgn, og man kan da sette tiden til 1 time pr filtreringsperiode, dvs 2 timer pr døgn.

Selv om sirkulasjonspumpen kun trekker litt over 100W, så vil allikevel en reduksjon i antall timer som pumpen går pr døgn være med på å redusere energiforbruk og strømkostnad.

Husk imidlertid å sette opp filtreringsperiodene (Filt 1 og Filt 2) igjen når badet brukes!

Share by: